Demokritos ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΙΑΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ SESL logo

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστημάτων(ΕΗ-ΕΣ) ξεκίνησαν στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" από τον αείμνηστο καθ. Α. Δεληγιάννη (ΕΜΠ) και τον σημερινό Προϊστάμενο Β. Μπελεσιώτη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι τομείς ενδιαφέροντος εκείνη την εποχή ήταν η ηλιακή αφαλάτωση, η ανάπτυξη ηλιοηλεκτρικού σταθμού με θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες και η ανάπτυξη ξηραντηρίων γεωργικών προϊόντων θερμού αέρα.
Στη συνέχεια, και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη μεθοδολογιών χαρακτηρισμού και αξιολόγησης Θερμικών Ηλιακών Συλλεκτών και Οικιακών Συστημάτων, μια δραστηριότητα η οποία οδήγησε στη δημιουργία των σχετικών διεθνών προτύπων ISO. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε και υποδομή αξιολόγησης Θερμικών Ηλιακών Συλλεκτών και Οικιακών Συστημάτων η οποία επέτρεψε να γίνει αξιολόγηση του συνόλου των ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής, με στόχο το χαρακτηρισμό και τη βελτιστοποίηση των προϊόντων. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία ηλιακών προϊόντων.
Στη δεκαετία του 1990, έγινε σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη των εργαστηριακών υποδομών με παράλληλη την ανάπτυξη Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας και το Εργαστήριο συνέβαλε γενικότερα στην ανάπτυξη του χώρου της Ποιότητας στην Ελλάδα μέσα από τα θεσμικά του όργανα (ΕΣΥΔ, Έλεγχος Αγοράς, Ελληνική Ένωση Εργαστηρίων HellasLab).
Τέλος, από τη δεκαετία του το 2000 και μέχρι σήμερα, έχει δόθεί έμφαση στην αναπτυξιακή έρευνα με κύριους τομείς εστίασης: τους ηλιακούς συλλέκτες και τα συστήματα, την ανάλυση & σχεδιασμό διατάξεων αποθήκευσης θερμότητας, την ηλιακή ψύξη, την θερμική απόσταξη – αφαλάτωση, τις διεργασίες & τα συστήματα μηχανικής ξήρανσης, τη μετρολογία ενεργειακών μεγεθών, την υπολογιστική ρευστοδυναμική και τη μεταφοράς θερμότητας.
Παράλληλα, επιτεύχθηκε η Διαπίστευση της Εργαστηριακής Υποδομής, αρχικά σύμφωνα με το πρότυπο EN45001 και στη συνέχεια με το ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΗ-ΕΣ ήταν και το πρώτο εργαστήριο που διαπιστεύτηκε στον ερευνητικό - ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα, από τα πρώτα στην Ευρώπη.